woensdag 21 december 2011

Broodtrommeltjes

Omdat zowel mama als papa werkt, blijft de hele kinderschare van ons drie dagen over op school. ’s Ochtends is het dus lopende-band-werk boterhammen smeren. Gelukkig willen de mannen er ieder maar twee mee; niet omdat ze niet meer trek hebben maar omdat ze drie of meer boterhammen niet snel genoeg weg krijgen en ze dan als laatste naar buiten mogen om te spelen.
Hoewel mama voor haar werk een blauwe maandag in de "Stuurgroep Schoolgruiten" heeft gezeten, willen ze helaas geen appels mee naar school. Spelen met de schillen is uiteraard wel leuk. 
De dames hebben deze tactiek nog niet door (of het interesseert ze gewoon weinig) en bestellen er ieder vier waarbij we iedere ochtend weer variaties op het volgende thema horen: “Ik wil één met kip, één met pindakaas en twee met smeerworst”, “Of nee, doe toch maar één met jam, twee met smeerkaas en één met hagelslag. “Neehee, ik zei toch chocopasta”! “En één bruin en twee wit”. “En die andere ook bruin”.
Het liefst brullen ze deze instructies om het hardst door elkaar zodat je uiteindelijk nog niet weet wie wat besteld heeft en in welke hoeveelheden. Een flinke uitdaging dus om alle trommeltjes naar wens te vullen.
Heerlijk rustpunt in dit strijdtoneel is de jongste zoon die sinds hij naar school gaat altijd één boterham met pindakaas wil en één met “lievelingsworst”. Ik weet zeker dat hij later de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mag nemen, een bronzen standbeeld zal hebben of dat er minstens een plaquette op onze gevel geschroeft zal worden met “hier woonde de jongste zoon van Circus Edgar van zijn 3e tot zijn 18e levensjaar”. Hulde!
Hoe dan ook, belangrijkste regel bij de overblijfboterhammen is dat ze één boterham met hartig beleg en één met iets zoets mogen meenemen.
De term “hartig” is inmiddels voldoende geland maar de tegenhanger is wat ingewikkelder zo bleek laatst.

Ik: “Wat wil je op je brood vandaag?”
Oudste zoon: “Eén met grilworst en wat voor zachtigheid hebben we allemaal? ”

Uiteraard gaat de "ultieme zachtigheid op het brood" ook mee op vakantie. 

3 opmerkingen:

 1. Hoi Anne!
  Leuke blog!
  Mark smeert hier 's ochtends altijd het brood voor iedereen! Maar hij vraagt echt niet meer wat ze er allemaal op willen! Dat van '2 boterhammen is genoeg anders ben ik als laatste klaar' is heel herkenbaar! Ze krijgen hier ook 1 hartig en 1 'zachtig'. En ik krijg al zo lang als ik me kan herinneren (want Mark en ik nemen zelf ook brood mee) elke dag 2 met kokosbrood en 2 met kaas (af en toe worst, als de kaas op is). Dus ik vind dat ik ook wel een plaquette heb verdiend!! Groeten van De Schoortjes! xxMarjo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is inderdaad wel een eervolle vermelding waard en voor Mark een plaquette met 'broodsmeerder van het jaar' lijkt me!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou snap ik waarom die jongetjes van jou zo bijzonder sprietig zijn :-)

  (groetjes willemien)

  BeantwoordenVerwijderen