maandag 9 maart 2015

Frida Kahlo cake

Al tijden wilde ik eens proberen om de befaamde notencake van het theehuisje op 'Landgoed De Horsten' na te bakken (iets met sinaasappel, nootjes en chocolade) maar het kwam er steeds niet van: te druk, weegschaal kapot, kindje ziek of een weekje naar de sneeuw. Maar vandaag viel ineens alles op z'n plaats en was er tijd. En in de foodphotographyflow zat ik al door een leuke opdracht voor een charmant pizzarestaurantje hier in Rotterdam.

Maar "cake, is een cake, is een cake, is een cake" zou Gertrude Stein zeggen. Zo'n vierkante, gele plak is heerlijk...maar niet zo fotogeniek. Zo probeerde ik eerder dit jaar al een lemon drizzle cake op de gevoelige plaat vast te leggen wat resulteerde in een jammerlijk portret van iets dat nog het meest leek op een Wiener Schnitzel. 
Maar de voornaamste cake bestanddelen voor vandaag, bloedsinaasappels en chocolade in combinatie met Internationale Vrouwendag, leverden al snel ' Frida Kahlo' als inspiratiebron op. En sorry, dan niet haar bloederig symbolische schilderijen of donkere doorlopende wenkbrauwen - so far for het engagement - maar meer het romantische beeld dat inmiddels breed van haar verspreid is: exotisch, kleurrijk en met veel bloemen. Precies waar ik zin in had na dat zonnige dagje van gisteren.


Maandag betekent een dagje alleen in huis en dus kon ik de woonkamer ongegeneerd ombouwen tot fotostudio. Iets wat ik afgelopen zaterdag noodgedwongen ook had gedaan voor de pizza-opdracht maar met vier kinderen om je heen (van wie er twee op je foodprops azen:"Mam, mag ik zo'n tomaatje? Dat is mijn lievelingskaas, mag ik die?? en de andere twee er gewoon steeds langs willen: "Maham...dit is toch niet handig?!") is dat geen feest. En dan heb ik het nog niet eens over Edgar die z'n snorharen in mijn gestylde pizzapunten stak en "meneer-de-echtgenoot" die de 'day after' nietsvermoedend z'n boterham met chocopasta van het geleende, robuust houten pizzaplankje zat te eten. Tijd voor een eigen studio, lijkt me!


Maar goed, voordat ik vandaag kon fotograferen, moest er eerst gebakken worden. Ik gebruikte - in het kader van 'grote stappen, snel resultaat' - een pak 'fijne cake' van Koopmans waar ik naar smaak rasp en een scheutje sap van 1 bloedsinaasappel, gehakte walnoten en stukjes extra pure chocolade van Lindt toevoegde. Het glazuur maakte ik door 320 gram poedersuiker te mengen met het sap van 1 bloedsinaasappel.

Helaas had ik me verkeken op de afkoeltijd dus tegen de tijd dat ik echt aan de slag kon met mijn camera was het toch ineens alweer tijd om de kinderen uit school te halen. Maar die smaak jongens...bijna zo lekker als 'the real thing' in Wassenaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten