maandag 9 januari 2017

Hollandse appeltjes met speculoos uit de oven

We hadden een prachtige kerstboom dit jaar - hij reikte tot aan het plafond en hij had zoveel takken vol diep groene naalden dat we de stam bijna niet konden zien. Maar na de feestdagen begonnen de takken te hangen en hoorden we steeds vaker geritsel van vallende naaldjes. De kerstversiering werd te zwaar en het was tijd om alles voorzichtig weer in te pakken tot volgend jaar. Een bijzonder moment omdat ik weet dat volgend jaar, als ik alles weer tevoorschijn haal, er een heel jaar voorbij is. Een jaar dat nu nog maar net begonnen is en dat hopelijk net zo mooi en bijzonder wordt als het afgelopen jaar.


Ik ben nog bezig om de plannen voor dit blog en de doelen voor mijn fotografie voor 2017 verder uit te werken. Maar daarop vooruitlopend hoopte ik hier nu wel al een recept van de perfecte griesmeelpudding te delen. Het was het lievelingstoetje van mijn vader (naast de rijst met krenten van zijn moeder) en hij maakte het graag. Ik herinner me de heerlijke geuren in de keuken als hij 's middags de melk en vanille in het pannetje opwarmde. En terwijl hij de oude puddingvormen vulde met de zoetgeurende korrelige pap waren mijn zus en ik al bezig met wie welke pudding kreeg 's avonds. Favoriet waren het lammetje en het kuikentje, maar er zat ook een prachtige vlinder tussen. Overgoten met zelfgemaakte dieprode bessensap was het ons favoriete wintertoetje.

Maar ondanks de heerlijke geur die ook mijn kinderen naar de keuken deed komen, is het resultaat tot nu toe niet zoals ik het me van vroeger herinner. De magie die mijn vader op kon roepen met de juiste combinatie van griesmeel, melk en vanille is er nog niet, maar ik ben er bijna. Nog even geduld dus.

Omdat ik, in tegenstelling tot veel mensen in januari, toch graag een toetje eet - zeker nu het buiten kouder is en de glinsterende kerstboom verdwenen -  ging ik op zoek naar iets eenvoudigs maar hartverwarmends. Ik vond het in het nieuwe boek van Mimi Thorisson: een eenvoudig maar veelbelovend recept van appeltjes uit de oven met speculoos.

En dus kocht ik een zak vol blozende Hollandse Elstar appeltjes en speculooskoekjes en ging aan de slag. Terwijl ik bezig was, vulde mijn stadskeukentje zich snel met zoete geuren en niet snel daarna stonden mijn kinderen verwachtingsvol door het raampje van de oven te kijken terwijl ze ondertussen de appeltjes vast verdeelden. Nieuwe herinneringen en een nu al klassiek recept hier in huis. Appeltjes uit de oven met speculoos

Nodig voor 6 appeltjes
6 Elstars
12 klontjes boter
6 speculooskoekjes
6 eetlepels suiker

Verwarm de oven voor op 200 C.

Snij de bovenkant van de appels en verwijder het klokhuis (laat wel een bodempje zitten omdat anders de vulling uit de appels loopt tijdens het bakken). Leg de appels in een ovenschaal en vul ze per stuk met een klontje boter, een verkruimelt koekje, nog een klontje boter en een schepje suiker. Zet het bovenkantje weer op de appels en schuif in de oven. 

Na ongeveer 25 minuten zijn ze bruin en heerlijk zacht. Warm serveren - met een lik crème fraîche als je niet op dieet bent en een glaasje calvados voor de 18+ eters!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten